Maaltijdcheques blijven voortaan twaalf maanden in plaats van drie maanden geldig. Het besluit daarover is vandaag in het staatsblad verschenen.
Wie werkt, kan voor elke dag arbeid een maaltijdcheque ontvangen van zijn werkgever. De waarde ervan bedraagt doorgaans 7 euro. Van dat bedrag betaalt de werkgever 5,91 euro, de werknemer past 1,09 euro bij. Blijft de bijdrage van de werkgever onder die 5,91 euro, dan moeten op de uitkering van de cheques geen rsz-bijdragen worden betaald. De genieter moet ze dan evenmin opnemen in zijn aangifte voor de personenbelasting. Tot nog toe hadden de cheques een geldigheidsduur van drie maanden. Voor een aantal mensen was dat te kort. Naar schatting 0,3 procent à 0,4 procent van de cheques werden nooit geïnd, wellicht omdat ze verloren gingen of omdat de geldigheidsduur werd overschreden. Om dat te vermijden, wordt de geldigheidsduur nu verlengd van drie maanden tot twaalf maanden. Ook de overstap van papieren op elektronische maaltijdcheques, die worden bijgeschreven op een soort betaalkaart, kan helpen. Hierbij worden de oudste cheques immers automatisch eerst opgebruikt. Ruim 1,3 loontrekkenden in ons land ontvangen maaltijdcheques.
Informatie over Ecocheques:
De ecocheque is 2 jaar geldig. U kan de cheques dus 2 jaar opsparen om bijvoorbeeld een duurdere investering in energiebesparing te doen.
U kan als werknemer maximaal 250 euro aan ecocheques ontvangen.
De waarde per cheque is maximaal 10 euro. U krijgt als werknemer ecocheques naar rato van de periode dat u tewerkgesteld bent en het aantal dagen met loon (of daarmee gelijkgestelde dagen, zoals vakantie of moederschapsrust).
Bron:
Moneytalk/Knack
Vlaanderen.be