E-mails in enkele cijfers:
-# Gemiddeld ontvangen we 72 mails en verzenden er 33 per werkdag per werknemer. Gemiddeld worden 14 berichten geïdentificeerd als spam.
-# CO2 : Een bedrijf van 100 werknemers genereert enkel door e-mails 13,6 ton CO2, het equivalent van 14 heen-en-terugvluchten Parijs – New York.
-# Een recente studie van McKinsey becijferde dat een werknemer in een bureaufunctie gemiddeld 28% van de tijd bezig is met het lezen en beantwoorden van e-mails.
-# Atos, één van de bedrijven die meewerkten aan de studie, bevestigt dat het veranderen van de communicatiemethodes de productiviteit van het bedrijf tot 20% kan verhogen.
Alternatieven?:
-* Online tools zijn veelal geïnspireerd door het succes van social media. Hierop kunnen werknemers hun ideeën posten en communiceren in real time, zonder een hele resem mails te moeten sturen met collega’s in cc.
-* De Franse groep Atos wil in 2014 met haar programme “Zero E-mail” en haar interne social media programma de problemen aanpakken. Thierry Breton, CEO van Atos wil de verontreiniging van bedrijven door e-mails verlossen, naar analogie van de luchtverontreiniging door de klimaatproblematiek.
-* Verschillende bedrijven zoals Lanvin, Deloitte of Intel hebben een e-mailloze vrijdag.
-* Luis Suarez, verantwoordelijke van het project “Entreprise 2.0” bij IBM, gebruikt al 5 jaar nauwelijks nog e-mail. Volgens hem is het medium niet cooperatief genoeg, te gesloten en te weinig transparant. Het zou aanleiding geven tot veel slechte eigenschappen. Om werknemers hun slechte e-mailgewoonten te laten veranderen is volgens hem echter nog een hele weg af te leggen.
Verminderen: ja, afschaffen: nee
-* De limieten van de testprojecten zijn ook reeds zichtbaar. “Dit kan enkel op intern niveau uitgevoerd worden. Men kan de eigen werknemers wel sensibiliseren en hun gedrag trachten te sturen, maar hoe kan men externe contacten of leveranciers hierin betrekken?, onderstreept Tom Reuner, analist bij het Britse bedrijf Ovum.
Is het einde van de e-mail tenslotte dan toch inderdaad een utopie?
Bronnen:
La Libre